(Raluca:) Un om pasionat de ceea ce face. O discuţie serioasă despre caricatură. Un profesionist cu principii solide şi şosete în dungi. O după-masă frumoasă ascultând lucruri interesante, împreună cu Alexandra (mersi de biletul de troleu!).

L-am ascultat cu mare atenţie şi drag pe caricaturistul care a creat 140 de coperţi pentru celebra publicaţie “The Economist”, revista pe care a găsit-o cu mulţi ani în urmă la fel de lipsită de ilustraţii sau fotografii şi încărcată de text precum paginile Bibliei. Kevin Kallaugher (site oficial aici), care-şi semnează caricaturile cu KAL a fost la Cluj şi a vorbit despre puterea liniei negre trasate pe o foaie. El e considerat caricaturist de top al secolului nostru. “Cred că în orice societate caricatura e în prima linie a libertăţii de exprimare. Poţi observa maturitatea unei democraţii după cantitatea şi complexitatea caricaturilor politice publicate“, a spus el azi, la masa rotundă organizată de American Corner, la Biblioteca Judeţeană. Ştiaţi că vreo 2/3 din caricaturiştii din lume nu-şi pot desena şeful statului? Să vă bucuraţi de fiecare dată când vedeţi prin Caţavencii, Kamikaze, Academia Caţavencu ş.a.m.d. caricaturile lui Băsescu & compania.

Am scris  mai multe despre KAL pe blogul meu, Zoldike, pentru cine chiar e interesat de subiect. Nu vă împui capul aici cu jurnalism că nu e un domeniu atât de sferic în perioada asta. Contează că Kallaugher a reuşit să facă jurnalismul politic un subiect luminat pozitiv, care să mă aducă acasă cu zâmbetul pe buze.

“Ştiţi că sunt mulţi care spun că Barack Obama nu s-a născut în SUA, ci în Hawaii şi, deci, n-ar avea drept să fie preşedinte american. Şi eu cred că s-a născut în altă parte şi, pe măsură ce trece timpul şi faţa lui se schimbă, am şi dovada. S-a născut în Insula Paştelui”, a glumit KAL în timp ce ne desena ce vedeţi mai jos. “Sper să mai primească Obama 4 ani să am timp să învăţ să-i desenez bine faţa”, a glumit el, adăugând cât de mult s-a schimbat faţa lui Obama în timpul mandatului – de la zâmbetul larg şi optimist, la faţa trasă, cu linii adânci în jurul gurii şi păr grizonat.

Caricaturistul e un om foarte optimist, cu toate că meseria lui îl pune în contact cu toate veştile proaste din lume. “Să-ţi începi ziua dorind să schimbi lumea, dar la sfârşitul zilei să nu fi dezamăgit dacă lumea e la fel”, şi-a spus el secretul.

Leave a comment