(Raluca:) “Gestul contează”, ne tot place să spunem. Sau că “o imagine face cât o mie de cuvinte”. Și, apoi, se întâmplă ca la ieșirea din sala unde s-a jucat un spectacol extraordinar bazat pe gesturi și imagini, o tânără să spună “eu prefer o piesă clasică”. N-am folosit întâmplător cuvântul extraordinar, fiindcă un spectacol de teatru-dans e ieșit din ordinea de zi, din programul comun al evenimentelor la Cluj. Când am fost la cinema să vedem “Pina”, sala de la Odeon avea doar vreo 20 de scaune ocupate. În schimb, la ultima proiecție “Pina” la Cluj, în cadrul festivalului Temps d’Image, a fost puhoi de lume, s-au terminat ochelarii 3D și mulți au plecat acasă fără să vadă filmul-tribute, făcut pentru coregrafa sufletelor, cea care a creat sintagma de teatru-dans. Poate, între timp, aflaseră destui despre ce înseamnă “Pina” și cât de important e să vezi filmul. E important mai cu seamă dacă ești un om pasionat și de lumea ta interioară și de farmecul de-o violență subtilă a ciocnirii dintre suflete, prin dans.

Spectacolul “As if (we would be)”, coregrafiat de Stepahnie Thiersch, pe care l-am văzut marți la Teatrul Național din Cluj, este tot teatru-dans. Nu e un spectacol ușor de văzut, fără să-ți placă să observi, să citești, să descifrezi și să înțelegi gesturile și expresiile oamenilor. Tocmai pentru că se bazează pe corporalitate și nu pe cuvânt, pe expresia trăirilor prin mișcare şi nu pe sinteza lor în replici.

Teatrul-dans mi se pare o revenire la o comunicare mult mai directă. E drept că acest gen de spectacol se folosește de toate mecanismele și convențiile sociale pe care le-am dezvoltat în sutele de ani de când avem limbaj articulat, însă fără să te pricepi câtuși de puțin în a recunoaște emoția în starea ei pură, e un spectacol care nu îţi poate spune mare lucru.

“As if (we would be)” începe cu o așteptare. Începe cu Așteptarea. Cei șapte artiști – patru femei și trei bărbați – așteaptă ca după un tren ce are întârziere. Gesturile lor sunt evidente, dar pentru a hiperboliza așteptarea lor, pe cele două ecrane care completează spectacolul, sunt proiectate imagini dintr-una din cele mai aglomerate gări din lume, de undeva din Asia. Publicul e lăsat  şi el să aștepte să se întâmple ceva, iar așteptarea devine apăsătoare, reală, împărtășită de toți. Artişti şi spectatori ajung într-o mare gară, aşteptând împlinirea dorințelor, revederea cu oamenii dragi, succesul, evoluţia, fericirea. Cea mai deranjată de așteptare e însă una dintre dansatoare. Ea își așteaptă iubitul și, deși e răbdătoare şi numără secundele lent de tot, el o sună să-i spună că îl doare stomacul și nu se vor mai întâlni. Femeia izbucnește într-o criză de isterie, se transformă într-un arc de furie și frustrare și îi urlă iubitului absent verzi și uscate, întâi în engleză – limbă pe care o pricepe și el, apoi în spaniolă – limba ei, în care se poate dezlănțui pe deplin într-un puhoi de reproșuri și înjurături. “Maricon!” Momentul e printre puținele în care s-a vorbit pe scenă. Pentru că pentru majoritatea lucrurilor pe care vrem să ni le spunem nu avem nevoie de prea mute cuvinte. Nu avem nevoie de cuvinte pentru a exprima prietenia, invidia, entuziasmul, singurătatea, ambiţia, teama, alienarea, solidaritatea, egoismul, naivitatea sau încrederea deplină în tine şi în natura umană. Până nu vezi un spectacol ca “As if (we would be)” ţi-e greu să crezi că ai putea să te descurci fără cuvinte. Apoi îţi aduci aminte că sufletul, corpul şi mintea ar trebui să fie o unică entitate şi că orice poate face unul, pot şi celelalte. Corpul poate vorbi, mintea se poate mişca, sufletul poate atinge.

 

Comments on: "As if (we would be)" (1)

  1. […] premiera duminică, 13 mai la ora 19:00 la Fabrica de Pensule, Sala Studio (Cluj). V-am povestit chiar de la început că îmi/ne place teatrul-dans așa că suntem onorate, emoționate și mândre să știm că ne […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: