Coffee to go

(Raluca:) “Voi, aici la Cluj, dacă nu ați bea așa de multă cafea stând la povești, ați apuca să faceți foarte multe lucruri”, mi-a spus cândva un tip venit la studii din Republica Moldova. În cele câteva luni petrecute în cel mai boem și eclectic oraș universitar din România, el observase că, la Cluj, se obișnuiește să se iasă la cafea după-masa sau chiar seara. I se părea ciudat. Bei Cafea târziu, apoi nu mai poți să dormi, deci ori continui să stai la povești, ori te muți din cafenea în ceva pub, la dansat. Pentru el, stilul ăsta de viață fusese un mare șoc cultural, venind de la Chișinău, unde oamenii beau Cafeaua de dimineață, iar seara nu stau în oraș dincolo de ora 11:00. Am fost și în alte orașe din țară și mi-am dat seama că și dacă vin la Cluj cei din Sibiu, Brașov sau Alba, au același șoc cultural, fiindcă nici acolo nu găsești locuri în care să stai noaptea să îți consumi energia din cafelele băute.

Clujul e un fel de New York, refuză să doarmă. Mai bine face cearcăne de la nesomn și îi scade glicemia din cauză că uită să mănânce în timpul nopților prea lungi cu dezbateri existențiale și dans. Am trăit multe luni în ritmul lui, ascunzându-ne de Moș Ene unul în brațele celuilalt. Până ce mi-am dat seama că lui nu îi trebuie somn, dar mie da. Clujul o poate ține non-stop într-un entuziasm exuberant al “carpe diem”-ului, însă mie nu îmi ajung doar visele pe care ni le facem împreună, ci am nevoie de visele mele, văzute pe sub pleoape, când capul e pe pernă și corpul se afundă în saltea. Trebuia să-mi refac relația cu Somnul, iubitul neglijat, pe care îl făcusem agitat, crispat, nelalocul lui cu atitudinea mea de superioritate. “N-am nevoie acum de tine”, i-am spus. “Te sun să vii când am timp”, adăugasem. Și s-a supărat, răzbunându-se cu întâlniri otrăvite, pline de reproșuri și cu despărțiri melodramatice, în care mă făcea să devin eu cea care își dădea seama cât de mult îl iubește și cum nu vrea să-l părăsească dimineața.

Apoi am înţeles că, dacă vreau să mă distrez și cu Clujul și să mă simt bine și noaptea cu Somnul, cea cu care trebuie să am o discuție serioasă e Cafeaua. Mă rog, ea și fratele ei, Ceaiul Negru. Trebuia să fiu pregătită să am o discuție cu ei, așa că mi-am adus în ajutor o cană. Nu orice fel de cană, ci una cu toartă, capac și pereți termoizolanți. Cana. Le-am spus Cafelei și Ceaiului Negru că le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine și că de acum, pentru a continua să fim fericiți împreună, le-am luat o casă nouă. Dimineața îl pregătesc ori pe unul, ori pe celălalt, îl pun în Cană și mă pornesc la vale, sorbind și bucurându-mă să văd orașul și în luminile dimineții. Ne înțelegem mai bine acum, cel puţin în zilele când ne organizăm cu toții – Clujul, Somnul, Cana, Eu.

(*) Pe-aproape de unde stau eu nu e “coffe to go” și dacă ar fi, probabil aș da 10 lei pe-un pahar cu capac în fiecare dimineață. Cana pe care am luat-o a fost 7 lei și ceaiul negru cu caramel pe care-l beau în ultima vreme pentru trezit se vinde la gramaj – 9 lei / 50 de grame; îmi ajunge o lună sau mai bine. 

Advertisements

Comments on: "Coffee to go" (4)

  1. Era coffe to go la fosta gogoasa infuriata, pe Memo, dar a decedat. Oricum, sa-ti traiasca Cana(nu, nu e cacofonie :P)Eu am avut o experienta traumatizanta aici, cand am cerut prima data coffe to go. Mi s-a zis ca nu inteleg limba pe care o vorbesc, desi coffe to go era singura chestie neitalieneasca din toata propozitia. Ar trebui, totusi, sa intrebi pe ici pe colo de cafea la pachet, ca daca in Italia la cafeneaua din colt au, trebuie sa existe si in Cluj, dar fara ca cineva sa se laude cu ea. De exemplu, langa FSPAC, la quest aveau, dar nu scria niciunde. Nici acum nu stiu cum se zice in italiana la coffe to go…

    • zoldike said:

      Cafe di partenza :)) Nush, inventez. E ok cu cana, nu mă mai complic să mă învârt prin cartier după ceva băutură caldă matinală, să aştept după rest sau să stau la coadă şi e muuuult mai ieftin să îmi fac eu. 😛

  2. Vreau și eu căsuuuuța…, pardon! …cănuuuuța mea 😛

    • Când văd pe undeva, îți iau. Cănuță. Căsuță… de împrumut, dacă vrei. 😛 De unde am cana mea nu mai erau. >:D< Dar poate se extind și prin orașele pe care le colinzi tu. (Ralu)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: