Ignoranță

(Tana:) Am văzut deunăzi o reacție bizară la articolul ăsta, care suna ceva de genul: „Ce mai scot și oamenii ăștia ca să ne spele pe creier și ce definiție au mai și dat dragostei”. Am scris mai multe despre subiect aici, dar reacția cu pricina mi-a trezit niște dileme…existențiale. Trăim în secolul XXI, într-o țară, oricât de criticată, totuși, civilizată. Informația e atât de aproape de noi și atât de accesibilă, că mai că nu se vâră singură printre oareșce sinapse avem noi în somn. Poți să aflii orice despre orice la doar un click distanță. În nici o altă perioadă din istorie, omul nu a fost mai capabil de a avea control asupra propriilor opinii, de a le găsi justificarea sau contraargumentul, de a avea acea libertate a gândului, a cărei lipsă a produs victime secole de-a rândul. Informația e putere. Cu siguranță nu absolută, că-i vorba aia, „cu cât știi mai mult, cu atât vezi mai tare gardul ce te înconjoară”. Dar e puterea manifestată prin luarea de decizii obiective, prin conștientizarea realității dincolo de ușa propriei case.

Sunt adepta comuniunii cu natura, îmi place să ascult susurul apei și să privesc prelung lanuri de maci în floare. Cred că e vital să ne întoarcem și la o esență, să recreăm conexiunea cu viața ce ne înconjoară, dincolo de betoane, calculatoare sau vrafuri de cărți. Cred că pacea interioară inundă exteriorul și îl face mai demn și mai prolific. Cred că o formă de credință, eliberată de dogme arhaice și îndreptată spre descoperirea de sine e esențială în cursul vieții multora dintre noi. Dar știința nu are sub nici o formă scopul de a denatura aceste realități.

Știința e recompensa cea mai mare pe care omul o poate aduce miliardelor de ani de evoluție. Natura ne-a crescut, pus în două picioare, ne-a dat creiere cu scoarță cerebrala și conexiuni suficiente ca să analizăm, sintetizăm, abstractizăm și-apoi să ducem evoluția mai departe, în alte feluri. Cine știe, poate Carlin avea dreptate și noi am apărut pentru că Terra avea nevoie de plastic. Apoi, mai suntem datori istoriei, oamenilor ce s-au sacrificat, nu de amorul artei, ci al științei, să ducem lupta mai departe.

Coordonatele tangibile, realitatea imediată nu se modifică dacă aprofundezi în căutarea unei explicații. Dupa ce s-a descoperit ca Pământul e rotund și se învârte, oamenii nu au început să calce curb (dar cred că proporțional la fel de strâmb ca înainte) sau să aibă rău de mișcare de la rotația în jurul propriei axe. Faptul că s-a demonstrat că nu ne chiar atingem, ci electronii se resping, iar noi nu suntem tocmai compacți, ci, la nivel micro-microscopic mai mult goi decât plini, nu face ca atomii mei să se amestece cu cei ai cănii de ceai. Sau să trec prin pereți. Poate, la un moment dat, îl vom găsi pe Dumnezeu, sau forța ce le leagă pe toate. M-aș bucura.

Suntem singura specie care are capacitatea de a-și lua, la un moment dat, destinul în propriile mâini. Pământul ăsta pe care călcăm s-a născut, trăiește, cândva o să moară. Pentru că există oameni ca Stephen Hawking, și mulți, mulți alții, putem să visăm că dacă vreo catastrofă o să ne lovească, ne  vom putea face bocceluța și să plecăm în spațiu. Unii ne caută deja posibile case. Nu o să stăm ca dinozaurii (care au fost, pe bune, și cică aveau pene) cu inima în plisc când vedem o pată mare venind din cer furioasă.

Avem noroc cu oamenii ce își dedică viața cosmosului, cel mare și cel mic, cu cei ce caută leac pentru boli, sau moarte, cu cei ce ne descompun în cromozomi și gene. Nu-i necesar să facem toți asta. Nici nu trebuie să stăm până uităm de noi pe Cracked (my place of geeky fun), dar nu ne strică să fim interesați și să ne punem întrebări, că avem din plin unde să căutăm răspunsuri. E șansa noastră, ca să supraviețuim pe termen lung, șansa noastră să nu ne măcelărim acum din false idealuri.

Curiosity might have killed the cat, but ignorance shall kill us all.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: