La vie en prose

Harta Lumii de Stefana McClure, sursa: http://mocoloco.com/art/archives/002986.php

(Raluca:) Hai să ne facem multe amintiri frumoase în 2012! Nu știu ce ai făcut în 2011 (ok, ok, la unii știu 😉 ), dar sper că au rămas și amintiri frumoase. N-a fost un an ușor, s-au întâmplat foarte multe în toată lumea, dintre care o grămadă de lucruri de care nu aș fi vrut să știu. Preferam să stau într-o bulă roz și să cred că oamenii sunt buni și frumoși și deștepți prin alte părți, iar dacă tragem mai tare vom face un colț de rai și în țărișoară. Dar nu, lumea nu e idilică, iar asta poate e spre binele nostru fiindcă, dacă ar fi idilică, ne-am lenevi mental și ne-am transforma în parameci și euglene verzi, mulțumiți să trăiască și să nu gândească. Nicio specie nu ar fi evoluat dacă nu ar fi întâlnit obstacole sau amenințări. Numai așa știe viața să meargă înainte, împinsă de la spate de nevoi și da, de moarte, despre care v-am povestit deja. Aștept cu mare drag să fiu contrazisă, dar până atunci să ne plimbăm virtual prin anul trecut, bucurându-ne că am terminat cu el și că, poate, am ieșit ceva mai evoluați. Eu una simt că am evoluat: mi-am terminat anul aruncând lucruri vechi și inutile de prin casă și mi l-am început dansând și râzând, într-un loc fără ciorbă cu ciolan și fără grămezi de maioneză. Mă felicit pe această cale! 🙂

Ai mei se uită mereu la toate buletinele de știri de seară, iar ziua ascultă radio. Mult timp mă enerva să aflu despre nenorocirile care se întâmplau prin lume, vroiam să văd filme în loc. Acum am eu curiozitatea și nevoia să caut să aflu ce se întâmplă pe planetă și răscolesc internetul pentru a înțelege natura umană. Suntem niște bestii violente ținute în frâu temporar de convenții sociale și ipocrizie sau suntem sfere care preferă să implodeze sau să explodeze decât să stea pe loc? Se spune că înainte să fie mai bine e întotdeauna mai rău, ca atunci când faci curățenie și mai întâi întorci toată casa pe dos…

Ianuarie 2011

A început Primăvara Arabă, despre care acum sunt temeri să nu se transforme într-o Iarnă Islamică. În 4 ianuarie guvernatorul provinciei Punjab din Pakistan a fost asasinat, în 11 ianuarie muriseră anul trecut peste 20 de oameni în protestele contra guvernului din Tunisia, iar în 28 ianuarie egiptenii care protestau la Cairo, fiindcă țara era în criză, corupție și dictatură, au fost atacați de armata trimisă de Hosni Mubarak, președintele Egiptului în ultimii 30 de ani (care acum ar putea fi spânzurat).

O inundație în Australia, într-o regiune care a suferit de secetă timp de 10 ani, a omorât în 10 ianuarie cel puțin 8 oameni, iar alți 70 au fost dați dispăruți. În 24 ianuarie un atac sinucigaș cu bombă a omorât 35 de oameni pe aeroportul din Moscova și a rănit alți 168.

(Australia e considerată o zonă super sigură, că n-are vecini, nici conflicte cu nimeni. Desigur că anul trecut, cum a fost un an “minunat”, nu prea se găsea scăpare pe niciunde în lume. Australienii au avut și ei criză economică, șomaj mare și oameni rămași pe străzi. Oamenii au avut de înfruntat peste ce se putea mai rău. Dar, pentru că am scăpat, iată-ne mergând mai departe, cu speranța nu neapărat că nu vom avea probleme, ci că nu ne vom consuma timp și energie speriați de ele, pe principiul drobului de sare de pe sobă care, poate, poate, pică peste covata cu copilu.)

Februarie 2011

Cei doi bărbați se bucură că au fost scoși de sub dărâmături, la 24 de ore de la cutremurul din Noua Zeelandă (Foto: John Kirk-Anderson/Christchurch Press/Reuters)

Inspirați de protestele din Egipt și Tunisia, locuitorii micii insule islamice din Bahrain au început să scandeze împotriva regimului, din 14 februarie 2011. Mișcarea lor revoluționară a luat numele de 14 February Mouvment și continuă și azi, pașnică, deși e înăbușită mereu de autorități, cu violență.

După ce s-au împotrivit guvernării colonelului Muammar al-Gaddafi de ceva timp, locuitori din Libia au ajuns aproape de război civil în 24 februarie. Două zile mai târziu, Consilul de Securitate al ONU vota în unanimitate ca al-Gaddafi și apropiații săi de la putere să fie sancționați pentru atacurile sistematice asupra civililor din Libia care se opun conducerii sale. Gaddafi a condus Libia 41 de ani, dar anul trecut a murit în octombrie, fiind asasinat de NLA – Armata Naționaă de Eliberare a Libiei. (Imagini foarte explicite și firul evenimentelor pe Daily Mail).

Un cutremur cu magnitudine de 6.3 zguduia al doilea cel mai mare oraș din Noua Zeelandă în 22 februarie, omorând cel puțin 75 de oameni. Într-un top făcut pe Expatify.com Noua Zeelandă e pe primul loc, drept cel mai sigur loc de pe planetă, țara unde ne-am putea duce să scăpăm de războaie și conflicte. Desigur, cel care a făcut topul nu a luat-o în calcul și pe beligeranta Mamă Natură.

Plantele au năpădit şoseaua în oraşul părăsit Tomioka, de lângă Fukushima, Japonia.

Japonia a avut un cutremur puternic în februarie, urmat și de tsunami. 19.000 de oameni au murit, iar centrala nucleară de la Fukushima a fost foarte grav avariată, constatându-se nivelul 7 de radioactivitate, adică un dezastru similar cu cel de la Chernobâl, din 1986. Zona din jurul Fukushima a fost brusc evacuată, în urmă rămânând până şi farfuriile pe masă sau ghiozdanele copiiilor împrăştiate în sala de clasă. Fotograful David Guttenfelder a fost trimis de revista National Geographic să facă poze în zona abandonată de lângă Fukushima, fiind printre foarte puţinii oameni care au putut intra în zona iradiată.

Martie 2011

Egiptenii au continuat să protesteze în Piața Tahrir din Cairo, unde s-au adunat cu zecile de mii pentru a presa, pașnic, guvernul să facă schimbări radicale și să scape de corupție. În 6 martie, flăcările din interiorul birourilor i-au înfuriat pe protestatari, care au presupus că sunt arse documente ce pot dovedi cazuri de corupție și încălcări ale drepturilor omului.

Egiptenii in Piata Tahir din Cairo, sursa: AFP Getty Image

În 7 martie rebelii din Libia erau bombardați de colonelul Gaddafi care vroia să-i alunge înapoi în estul țării. Tot în 7 martie, președintele din Yemen refuza propunerea de a demisiona. În Bahrain, mii de protestatari au făcut un lanț uman în jurul capitalei Manama în 8 martie și au demonstrat lângă ambasada Americii, cerând sprijin, pe care nu l-au primit. Trupe din vecini, din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, au fost aduse de guvernul de la Bahrain pentru a li se opune protestatarilor pașnici. Monumentul gigantic din Piața Perlei din Manama, locul unde protestatarii se adunau, a fost dărâmat sub pretextul de a fluidiza traficul.

Între timp, în Tunisia era schimbat guvernul, dar numai 6 miniștri au fost noi, au rămas cei din pozițiile cheie, de la apărare, interne și justiție.

Americanii și europenii au trimis avioane de război și au aruncat cu proiectile în Libia din 19 martie pentru a-l opri pe Gaddafi să folosească spațiul aerian și să-i mai bombardeze pe rebelii libieni care îi contestau autoritatea.

În Siria au început să fie uciși protestatari pașnici de către militari din 25 martie. Patru zile mai târziu președintele Bashar al-Assad a acceptat demisia, ceea ce a mai calmat spiritele.

Aprilie 2011

Brazilia a intrat în 7 aprilie printre țările în care cineva a făcut un masacru într-o școală, căci un fost elev de 23 de ani s-a întors în școala unde a învățat și a omorât cel puțin 12 copii înainte de a se sinucide.

În aprilie a urmat un nou cutremur mare în Japonia, dar fără tsumani. La sfârșitul lunii aprilie peste 130 de tornade au devastat partea de sud a Americii și au omorât vrea 300 de oameni. Paşnica şi minunata Islanda a fost acoperită de funinginea de la erupţia vulcanului Eyjafjallajokull, iar norul de cenuşă a perturbat traficul aerian prin Europa, inclusiv în România.

Susținătorii președintelui din Coasta de Fildeș; Laurent Gbabgo a pierdut la alegeri. Sursa: Rebecca Blackwell/AP

Fostul președinte din Coasta de Fildeș, Laurent Gbagbo, din cauza căruia țara era în război civil de câteva luni, a fost capturat de francezi în 11 aprilie, oprind astfel luptele dintre localnici. În aceeași zi, francezii au adoptat la ei în țară legea împotriva vălului islamic, ceea ce a dus la proteste în Paris și alte orașe. În timp ce NATO și SUA bombardau Libia încercând să-l nimerească pe colonelul Gaddafi, dar omorând în loc membri din familia lui, lumea se pregătea să fie unită de un eveniment romantic. Nunta Prințului William al Marii Britanii cu Kate Middleton a fost văzută la televizor sau computer de două miliarde de oameni, în timp ce jumătate de milion de oameni s-au strâns în fața Palatului Buckingham, iar alte două milioane au participat la eveniment de pe străzile din jur.

Mai 2011

Osama bin Laden a fost ucis în Pakistan în 1 mai de americani. Talibanii au reacționat pe 13 mai, când doi atentatori sinucigași au omorât 80 de oameni și au rănit 120 dintr-un centru de antrenamente paramilitare din Pakistan. Talibanii au revendicat atacurile răzbunătoare și au învinuit armata pakistaneză pentru că nu a oprit raidul aerian american care l-a ucis pe Bin Laden.

Primăvara arabă a continuat, iar sirienii au avut parte de represalii din partea guverării care îi conducea de 40 de ani. În Damasc, capitala Siriei, au avut loc în 5 mai raiduri în suburbii pentru a aresta protestatarii. Forțele de ordine au mers din ușă în ușă, iar organizațiile pentru drepturile omului au raportat că cel puțin 286 de bărbați între 18 și 50 de ani au fost arestați.

Ratko Mladic, fostul general sârb-bosniac, responsabil pentru masacrarea a peste 8.000 de musulmani la Srebrenica în 1995 a fost găsit și arestat lângă Belgrad în 26 mai. Mladic va fi judecat drept criminal de război. O veste bună pentru palestinieni a venit în 29 mai, când Egiptul, un soi de aliat al Israelului, și-a deschis granițele după o blocadă de patru ani.

Georgia, 26 mai 2011. Foto: Reuters

Proteste au fost în mai și în Georgia, iar în capitala Tbilisi sute de protestatari care cereau demisia președintelui Mikheil Saakashvili au fost atacați de forțele de ordine cu gaz lacrimogen, gloanțe de cauciuc și tunuri de apă.

Iunie 2011

Președintele din Yemen a fost rănit într-un atac cu bombă când se ruga la moscheea prezidențială și a trebuit să părăsească țara pentru a fi internat în Arabia Saudită. Între timp, cei din Al Qaeda și alți jihadiști au început să-și consolideze puterea la Yemen, ceea ce l-a făcut pe Barack Obama și pe americani să trimită forțe armate și să-i înfrunte pe cei considerați teroriști.

Situația din Siria s-a urâțit și mai tare în 3 iunie, când un băiat de 13 ani a fost ucis de forțele de securitate ale președintelui sirian într-o acțiune care a omorât peste 1.000 de protestatari. Hamza al-Khateeb, băiatul ucis, a fost și torturat înainte (castrat, bătut, ars cu țigara), devenind post-mortem un simbol al revoluției siriene. Protestele s-au întețit după moartea lui Hamza și a celorlalți sirieni protestatari, cu toate că internetul, datorită căruia sirienii s-au organizat, a fost tăiat.

Un canadian și-a luat prietena trântită pe jos în revoltele stradale după ce un meci de hokey a fost pierdut de echipa din Vancouver, la finala de cupă. Sursa: Rich Lam/Getty Images

O epidemie cu E.Coli a izbucnit în Germania în 5 iunie, din cauza unor legume de la ferme din nordul țării. Infecția cu toxina cauza diaree cu sânge și uneori cedarea rinichilor și moarte. Peste 2.600 de persoane s-au îmbolnăvit și cel puțin 45 au murit.

Soldați din Somalia l-au omorât în 11 iunie pe liderul Al-Qaeda Fazul Abdullah Mohammed, când acesta a intrat din greșeală cu mașina printr-un punct de securitate din Mogadishu, capitala Somaliei. Fazul era cel căruia i se atribuiau atacurile cu bombe de la ambasadele americane din Kenya și Tanzania.

În America au continuat tornadele și inundațiile care au dus la evacuarea multor oameni. În Arizona au început incendii spontane în 11 iunie, cu care s-au luptat peste 4.000 de pompieri. În New Mexico un astfel de incendiu a izbucnit în 30 iunie aproape de o centrală nucleară.

Piesă de la Raluca Mara, al cărei videoclip nu te lasă să faci separare între război și viața pașnică, pentru că și dacă nu ni e întâmplă nouă, acum, se întâmplă altora și n-ar trebui să ignorăm. Ignorând, în loc de o minge poate să-ți apară în mână o grenadă.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: