Oleanna(Raluca: ) “Dacă eşuez tot timpul ar trebui să cred despre mine că sunt un ratat. Dacă nu vreau să mă consider un ratat poate ar trebui să reuşesc din când în când.” – îi explică studentei pe care o pică profesorul cel tânăr, care-şi aşteaptă anunţul de titularizare pe post. El e atât de sigur că îşi merită postul încât şi-a dat deja banii pentru avansul la o casă nouă. Şi studenta e sigură că trebuie să treacă: “Fac tot ce mi se spune. V-am cumpărat cartea, am citit-o!“. Se gândeşte la câţi bani au dat ai ei pentru facultate şi câte sacrificii a făcut pentru dreptul ei la o educaţie superioară. “Educaţia superioară e ceva altceva decât ceva folositor; a devenit un ritual“, încearcă să-i explice profesorul cel tânăr pentru că “îmi eşti simpatică”, zice el.

“Bogaţii copulează mai rar decât săracii, dar când o fac dau jos mai multe haine. Nu înseamnă nimic, e o chestie pe care mi-a zis-o un coleg de şcoală şi mi-a rămas în cap. La fel ca prejudeacta cu învăţământul superior, confundăm folosul educaţiei superioare cu dreptul nostru la ea“, continuă proful cu explicaţiile lui.

“Oleanna” e un thriller psihologic special făcut pentru teatru. Textul contemporan e scris de David Mamet şi s-a jucat în mai 1992 pe Broadway. Robert Ebert, celebru critic american, a scris cu entuziasm despre această piesă şi, după ce am trăit aseară la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj unde se joacă “Oleanna” zilele acestea, pot să subscriu la părerea lui Ebert: “Experienţa de a vedea piesa “Oleanna” a lui David Mamet a fost una dintre cele mai intense momente de care am avut parte de la teatru. În două acte, Mamet reuşeşte să înfurie tot publicul – pe femei în primul act, pe bărbaţi într-al doilea. Îmi sună în urechi argumentele rostite tare de voci din public în timpul pauzelor şi după spectacol, când spectatorii ieşeau din sala de teatru încrâncenaţi asupra acestui portet al… hărţuirii sexuale? Sau să fi fost corectitudinea făţarnică al celui care crede că numai el are dreptate? ( self-righteous Political Correctness)

Titlul piesei e inspirat dintr-un cântec folcloric norvegian – Oleanna – în care e criticată viziunea unei societăţi perfecte în America. Versurile povestesc despre dorinţa de a pleca din Norvegia pentru a trăi în Oleanna, un tărâm unde “seminţele de grâu şi porumb se plantează singure / apoi cresc de-un metru bun pe zi / în vreme ce tu stai în pat şi de odihneşti”.

Ştiu că nu ai timp şi ai obosit. Nici eu nu am timp şi şi eu sunt obosită, dar ce vreau să-ţi recomand mi-a făcut bine. Şi cred că va face bine şi altora. Spectacolul “Oleanna” se va juca miercuri, 6 martie şi joi, 7 martie, de la ora 19:00, în Studioul Harag Gyorgy, Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj (strada M. Kogălniceanu). Textul lui Mamet a fost tradus de Eugen Gyemant, care e şi regizorul spectacolului (el obişnuieşte să monteze piese la Bucureşti în Godot Cafe). Dacă în textul original e vorba de 2 personaje, adaptarea lui Gyemant face lucrurile mult mai interesante, multiplicându-le la 6 personaje, studenţi (Melania Rusu, Tatiana Sîrghi, Alexandra Caras, Patrick Negrean, Gogu Preda, Cristian But) din clasa de actorie a lui Ionuţ Caras şi a Marei Opriş.

Comments on: "Te-a frustrat facultatea? Ştiu ceva ce trebuie să vezi" (2)

  1. unulnou said:

    Chiar sunt de parere ca marea majoritate a oamenilor cu realizari din punct de vedere academic sunt niste oi foarte obediente. Nu toti. Am precizat deja: MAREA majoritate.

  2. […] şi melancolică din câteva vorbe. S-a întâmplat după ce am ieşit de la spectacolul “Oleanna“, care, ha!, cât de “întâmplător”, porneşte de la un cântec popular în […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: