Atelier de teatru200 de iubitori ai teatrului sunt invitaţi să pună stăpânire pe scenă, coordonați de patru tineri regizori: István Albu, Andreea Iacob, Levente Molnár şi Ferenc Sinkó.

Dacă 200 de oameni invadează o scenă, este evident că se întâmplă ceva. Acest număr dă dinamism. Efectivul corurilor antice era de 200 de persoane, care înseamnă deja o masă ameninţătoare, ce poate crea atât haos cât şi armonie. Nimic nu ni se pare mai simplu decât traversarea unei scene sau cuvântarea cu glas tare şi totuşi… Corpul în spaţiu, textul, vocea sunt elemente ale artei actorului; pe toate le vom analiza împreună cu 200 de oameni.

Invitaţia e venită din partea Teatrului Maghiar de Stat Cluj, care vrea ca 200 de oameni să participe la ATELIER 200 – workshop de teatru pentru neprofesioniști, organizat gratuit în 28 şi 29 martie (joi şi vineri), cu prilejul zilei mondiale a teatrului. Participarea la atelier este gratuită, iar înscrierea se face prin completarea acestui formular on-line, până în data de 25 martie (*Formularul e bilingv, nu vă impacientaţi dacă citiţi cuvinte în maghiară şi nu pricepeţi, imediat e şi traducerea în română. Şi da, evident, puteţi participa şi dacă nu vorbiţi maghiara. În formular trebuie doar numele, data naşterii şi datele de contact. Eu am aplicat deja.)

Dincolo de experienţa de a ieşi din rutină, de a încerca altceva faţă de ceea ce facem în mod obişnuit, un bun motiv e şi acela de a experimenta cum e energia dintr-o masă de oameni care trebuie să facă împreună ceva. Ultima dată când mi s-a întâmplat să fiu între mulţi oameni uniţi de o idee comună a fost la protestul anti-ACTA de la Cluj, în februarie 2012.

ATELIER 200, iniţiat de Teatrul MC93 din Bobigny în 2012 şi aplicat în mai multe teatre membre UTE (Uniunea Teatrelor din Europa), s-a bucurat de participarea a peste 1.000 de persoane. După Bobigny, Graz, Roma, Sofia, Porto şi Palermo, în primăvara anului 2013 Clujul va găzdui un spectacol inedit, ce pleacă de la teatrul antic. Actanţii, în număr de 200, fără să fie profesionişti ai scenei, dar asemeni unui cor al cetăţenilor din Antichitate, vor trăi experienţa ritualului scenic, într-o îmbinare simbolică dintre artă şi polis.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: