"Ex/Centric"(Raluca: ) De unele nevoi nici nu ne dăm seama că le avem şi zac nesatisfăcute de mult timp. Dacă atunci când apare reclama la vreun detergent „Nou”, lumea se îmbulzeşte să-l ia de pe raft, nu la fel e şi cu produsele culturale, care trebuie să fie „confirmate”, „afirmate” şi „premiate” pentru a spera să atragă atenţia.  Într-o ţară în care nomenclatorul (lista cu meseriile care există) nu s-a grăbit să introducă ocupaţia de designer de pagini web, cu toate că era de mult timp una dintre cele mai cerute, în schimb a păstrat ocupaţii anacronice precum aceea de plăpumar, nu-i de mirare că ne scapă multe din vedere. Cultura, cu statutul ei de Cenuşăreasă,  trebuie să facă şi să creadă în minuni pentru a ajunge la bal. Iar acolo, ţinuta ei, adaptată modelor şi timpului, e adesea considerată excentrică, fiindcă, nu-i aşa, mulţi se aşteaptă să vadă numai rochii negre de seară la bal, căci eleganţa e numai una şi bună. Dacă toate rochiile de la petrecere sunt negre poţi confunda evenimentul cu un parastas. Să nu ieşi din normă, să nu ai şi excentricităţi e de-a dreptul morbid. Încă nu suntem în momentul în care să pot spera a vedea vreun performance atât de îndrăzneţ ca alea făcute încă din anii ‘70 de Marina Abramovic (bunica performance art-ului despre care am scris pe larg aici – Marina Abramovic şi veşnica întrebare “E asta artă?”) şi alţii ca ea. Da, 40 şi ceva de ani mai târziu noi încă nu suntem destul de destupaţi la minte ca să facem faţă la performance art. Însă e cazul să ne îndreptăm atenţia spre ceva „nou”, spre propunerile făcute de teatrul independent şi spre spectacolele „excentrice”. Fiindcă avem nevoie de ele, chiar dacă nu ne dăm seama.

„EX/CENTRIC” e un exerciţiu dramatic colectiv conceput de Ionuţ Caras, realizat sub cupola Teatrului Naţional Cluj şi care se întâmplă în Studioul Euphorion. Premiera a fost în 22 ianuarie,  spectacolul s-a jucat şi-n ultima zi din ianuarie, iar următoarea reprezentaţie e în 12 februarie. Ionuţ Caras, actor al naţionalului din Cluj, a debutat regizoral cu acest spectacol experiment. Nu-i prima dată când Caras împinge publicul spre altceva: prin 2011 a început să urle versurile poemului „Howl” care l-au dus pe poetul Allen Ginsberg la tribunal, acuzat fiind de obscenitate. Scriam atunci: Ionuț Caras e genul de om pe care poți să îl cunoști de ani și, totuși, să nu îl cunoști destul. Ionuț Caras lansează întrebări, iar tu nu te oprești până ce nu le-ai dat răspuns. Omul care îți insuflă că a avea o voce și un limbaj este o responsabilitate. Îți reamintește că munca, pasiunea și verticalitatea aduc, totuși, roade. Fie că e el, sau e în personaj, te pune față în față cu tine și te învață să te înfrunți.

Cam asta a făcut Ionuţ Caras şi cu Radu Lărgeanu, Alexandra Tarce, Diana Buluga, Alexandra Caras, Bianca Pintea, Mihail Onaca pe care i-a cooptat în distribuţia lui „EX/CENTRIC”. Fără text şi fără limite impuse, ei au avut de creat un spectacol care să inventeze noi reguli de joacă. Un fel de „chestie liminoidă”, aşa cum am aflat de la Chuck Palahniuk că se numesc evenimentele astea… excentrice.

Asta e chestia liminoidă. Creezi un personaj sau un model social în care oamenii vor să trăiască. Le dă altă opțiune. E ca atunci când inventezi o frază și auzi cum încep și alții s-o folosească.Nu pot să-ți zic de câte ori am auzit „Prima regulă din X e că nu vorbești despre X”. E un sentiment incredibil de putere. Dar vine cu o anume tristețe. Mecanismul ăsta retoric pe care l-am inventat o să trăiască mai mult decât mine.  – Chuck Palahniuk, autorul romanului “Fight Club” (şi a altor romane super tari), într-un interviu publicat de Vice

"Ex/Centric"

„EX/CENTRIC” e chiar un soi de “Fight Club”. Şi ştiu că mereu ai vrut să mergi la întâlnirile unui club din ăsta, dar nimeni nu ţi-a spus unde se ţin. Ei bine, află acum că se ţin la Euphorion. (Shhh!)

La ora la care scriu aceste rânduri, povestea noastră încă nu este gata… încă mai apar modificări, interpretări și semne de întrebare. Aceasta a fost, de fapt, și formula pe care am aplicat-o la acest proiect. Textele au fost scrise de actori, sub îndrumarea mea, iar sursele de inspirație ne-au fost oferite de experiențele personale și de social media.

Povestea e simplă: un grup de indivizi se întâlnesc periodic în diverse spații, pentru a juca un joc care să-i scoată din plictiseala vieții lor obișnuite. Numai că de data asta regulile sunt altele… – Ionuţ Caras, în textul de prezentare al lui „EX/CENTRIC” de pe site-ul Teatrului Naţional Cluj.

Spectacolul e încadrat la categoria +18, dar nu vă speriaţi precum comisia CNC faţă cu „Nymphomaniac”-ul lui Lars Von Trier. De văzut nu veţi vedea decât nişte lenjerie intimă, însă ceea ce e mult mai intimă e experienţa de a intra într-un joc secret şi a-i ghici regulile. Hai, aveţi curaj! Până şi recuziterul teatrului şi pompierul s-au lăsat seduşi (Giovanni Mateescu, Silviu Galiș) şi-au ocupat pentru prima dată nişte locuri în faţa publicului demonstrând că joaca de-a teatrul e deschisă tuturor şi cultura e vie, nu e scorţoasă, nu e sclifosită, nu e arogantă şi nu e rigidă.

Din culise mi s-a şoptit că portarul şi pompierul au primit de la Ionuţ Caras un botez scenic memorabil: după premieră unul din ei – fost boxeur – a primit o carte biografică despre Muhammad Ali, iar celălalt (care chiar împrumută din alura celebrului actor şi, în orice caz, joacă mai bine decât a făcut-o acesta în odioasa comedie romantică “The Big Wedding”) a primit o carte despre Robert De Niro.

Mai multe nu vă spun despre „EX/CENTRIC” fiindcă oricum am spus prea multe şi mi-e teamă că nu mă mai lasă în club.

* Fotografiile sunt de pe pagina de Facebook a lui Ionuţ Caras şi au fost realizate de Alin Barbir şi Natalia Carata la repetiţiile pentru „EX/CENTRIC”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: