Ţi-a plăcut „Toy Story”? Primul film, al doilea, al treilea? Toate? Nu contează care. Dacă le-ai văzut, pun pariu că ţi-au plăcut. Iar dacă nu ţi-au plăcut, pe bune, ce e în neregulă cu tine?! N-ai avut jucării în copilărie? Chiar şi copii care nu primesc jucării, au jucării fiindcă şi le fac singuri. Păpuşi din cârpe, maşinuţe din bucăţi de lemn. Până şi sclava jucată de Lupita în „12 ani de sclavie” avea păpuşi pe care şi le făcuse din pănuşi de porumb (ăla a fost momentul meu preferat din film, singurul cu încărcătură emoţională veridică).

Păpuşile şi jocurile asta ştiu să facă: când eşti mic te distrează, când mai creşti te emoţionează, te fac să retrăieşti bucuria de pe vremea când imaginaţia nu ţi-era oprită de nimic şi când, orice s-ar fi întâmplat, venea a doua zi şi asta însemna o nouă zi de joacă, fără griji, fără panică, fără stres.

Vivian e o păpuşă cu care m-am împrietenit cu câteva luni în urmă şi care abia aşteaptă să-şi facă mai mulţi prieteni. Ea locuieşte într-un pod şi o aşteaptă pe Alice, fetiţa care a crescut alături de ea şi cu care s-a jucat de toate, de la picnicuri cu ceai la lupte de teren în stilul video game-urilor. Alice a băgat-o din greşeală pe Vivian în maşina de spălat, a scăpat-o în gura câinelui, a lăsat-o pe jos când a preferat să ia de mână un băiat. Dar Vivian o aşteaptă mereu şi în fiecare dimineaţă se trezeşte ca şi cum ar urma o nouă zi de joacă. Alături de ea sunt multe alte jucării, dar niciuna nu e ca Vivian. Celelalte jucării s-au resemnat, nu se mai entuziasmează la fiecare răsărit de soare şi nu mai aşteaptă nimic bun. Precum ursuleţii antici de pluş din proiectul fotografic al lui Mark Nixon, jucăriile se degradează în timp, oricât au fost de iubite şi preţuite când erau noi. Vivian - actriţa Oana Mardare în spectacolul "Aşteptând-o pe Alice"Vivian, care ştie deja totul despre singurătate, n-a uitat nimic din zilele pline de jocuri noi şi veselie. Vivian a devenit propria ei păpuşă. Şi se joacă pentru că altfel ar muri. Chiar dacă papucul i se dezlipeşte, chiar dacă tivul dantelat al rochiei a început să se destrame, Vivian se trezeşte în fiecare dimineaţă cu entuziasm şi continuă jocul, aşteptând-o pe Alice.

Oricare dintre noi suntem propria noastră păpuşă, iar dacă nu ne inventăm jocuri, s-ar putea să ne petrecem toată viaţa într-o cutie, pe raft sau într-un pod întunecat, la grămadă cu alte lucruri considerate inutile. Dacă vrei să nu-ţi tragă altcineva sforile, n-ai decât să îţi imaginezi o foarfecă, să tai sforile, să îţi sufleci mânecile şi să îţi pregăteşti picnicul sau luptele de câmp la care visai să te ducă „păpuşarul” – master of puppets sau Alice.

„Aşteptând-o pe Alice” e primul spectacol de teatru – şi deocamdată singurul – la care am plâns cu lacrimi şiroind repede, una după alta, de pe obraji pe barbă, înainte să apuc să scot şerveţelul şi să le şterg fără să-mi întind dermatograful. A avut efectul acela sănătos pe care îl are hreanul proaspăt ras pentru sistemul respirator: mi-a desfundat sufletul.

O să spun ceva ce n-am mai spus niciodată cuiva: de mulţi ani, atunci când mi-e foarte, foarte greu să mă ridic şi să merg mai departe îmi dau o palmă încet peste coapsă şi-mi zic “Hai, Păpu!”. Da, e un apelativ complet denigrat de bădăranii care îi strigă unei femei frumoase “Păpuşe!” şi nu cred că e vreuna dintre noi care să vrea să fie “păpuşică” pentru cineva, însă a-ţi fi propria păpuşă şi a conştientiza asta e cu totul şi cu totul altceva.

„Aşteptând-o pe Alice” e un one woman show conceput şi interpretat de Oana Mardare. Îl puteţi vedea şi azi, 13 aprilie, de la ora 19:00, la REACTOR de creaţie şi experiment, în Cluj (strada Petofi Şandor, nr. 4). Detalii aici. Rezervări la prin telefon: 0753 904 752 sau 0747 197 501 sau pe e-mail: rezervari.reactor@yahoo.ro Inventează-ţi jocuri fabuloase pentru tine şi nu aştepta pe nimeni să-ţi spună regulile jocului!

(Raluca Bugnar)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: